22 d’abril del 2017

CLUB DE LECTURA: TONI ORENSANZ A LA BIBLIOTECA

Dilluns, 24 d'abril a la Biblioteca

Aquest Sant Jordi, i seguint la tradició dels últims anys, hem convidat a l'autor del llibre d'aquest mes, Toni Orensanz.


TONI ORENSANZ

Nascut a Falset on hi té la seva residència.  Ës escriptor, periodista i guionista.  Ha col·laborat a nombrosos mitjans de comunicació:  La Vanguardia, La Veu de l'Ebre, Cadena SER, TV3, Avui, El Mundo, Nou Diari, Descobrir Catalunya...  Ha estat guionista d'El Terrat i actualment col·labora amb diverses productores audiovisuals.  El programa Cops de geni que codirigia per a la Xarxa de Televisions Locals i produït per Canal Reus TV va ser guardonat amb el premi Miramar de televisió de la Diputació de Barcelona el 2008.

El 2008 va publicar L'Òmnibus de la mort: Parada Falset, treball d'investigació, sense afany revisionista, sobre l'actuació de l'anomenada Brigada de la Mort de la FAI dirigida per Pasqual Fresquet.

El 2013 va publicar la seva primera novel·la, l'Estiu de l'amor, desprès del recull de relats d'El Falsari publicats el 2010.  I el 2016, El nazi de Siurana, treball d'investigació sobre el nazi belga Jan Buyse que va viure amb la seva dona a un xalet de Siurana.

Com a obres de teatre, podriem destacar:  Nicomedes, el verdugo diligente (2002), La Mort (2008), Bildelberg, club cabaret (2014) i El Sommelier (2014) 

El 2011 s'estrena  Els brigadistes entre nosaltres, un documental sobre la vida a la reraguarda l'estiu de 1938 dins de les Jornades de l'associació No Jubilem la Memòria, promoguda per la historiadora Angela Jackson.  El 2016 presenta el seu film documental Priorat, finalista dels Gaudi.  I fa pocs dies vam veure Les 7 vides d'Eduard Toda, un projecte nascut ara fa quatre o cinc anys.  

L'ESTIU DE L'AMOR

L'estiu del 1909, a Horta de Sant Joan, un terratrèmol voluptuós va sacsejar els pilars del poble. Una febrada emocional provocada per les embriagadores formes d'una jove francesa, Fernande Olivier, musa i acompanyant d'un Picasso a la recerca d'inspiració.  Un metge i un farmacèutic convertits en alquimistes de l'eros; agutzils, pagesos i capellans que perden el seny; dones engelosides, anarquistes fugitius, dosis de bromur i veritables batalles campals són els protagonistes d'un estiu ple d'amor, humor i passió.

Un episodi real novel·lat amb humor, enginy i un punt de picantor

" Quan els vaig veure, no ho vaig dubtar ni un instant. "Són ells", vaig dir-me.  "No poden ser altres amb aquesta fatxa"

Ell feia pinta d'extravagant, de no ser-hi tot, de no estar ben acabat, mentre que ella feia honor a la fama que la precedia:  era guapa de no dir..."