15 de novembre del 2016

CLUB DE LECTURA

LA GERMANDAT DEL RAÏM 


El dia a dia dels Molise funciona mitjançant un terratrèmol d'insults, renecs i crits que defineixen les arrels italianes d'un patriarca aferrat a l'alcohol, al masclisme i a la tossuderia perquè els fills heretin la seva vocació de paleta.  Ara bé, la descendència no li ha sortit tal com esperava i tots han fugit d'una llar estancada en les tradicions.  El retorn dels fills a casa per evitar el divorci dels pares provoca un retrobament cara a cara amb el passat i enfronta aquest curiós entramat de personatges.

Henry Molise, el fill escriptor, intenta entendre aquesta germandat del raïm, on el sexe, el menjar i el vi esdevenen els tres pilars d'una cultura mil·lenària.  Lluny de l'american way of life, John Fante retrata una família italo-americana conflictiva.  Un marit infidel, jugador i bevedor (el problema del pare no era que no es guanyés el pa, sinó que el pa mai no arribava a casa).  Uns fills que arrosseguen diferents fustracions i que provoquen desavinences familiars.  I una mare, mamma, que manté el lligam familiar a la italiana:  vi, menjar i tradició.

El Meu gos estúpid, completa el retrat dels Molise



JOHN FANTE

Fill d'emigrants italians, va néixer a Colorado el 1909.  La seva família conservadora i catòlica, provinent de la regió italiana d'Els Abruços  marcarà profundament la seva obra.

El meu vell, el fill de puta, arribava a casa tentinejant, amb fortor de vi, i em cridava que apagués el llum, que anés a dormir, que què collons em passava, que els llibres eren una droga i la meva addició alarmant i que ja gairebé no em reconeixia com a fill seu.  Troba una feina, m'exigia, i fes alguna cosa amb la teva vida

Va fer els seus primers estudis  als jesuïtes i va marxar de casa.  Tras diferents destinacions i treballs, es va instal·lar a Los Angeles, on va viure como a guionista.  La seva producció literària no es donarà a conèixer fins els seus últims anys de vida, i la fama i reconeixement l'arribarà desprès de la mort.

Bukowski el converteix en el seu ídol, en el seu déu.  Publica les seves obres en la Black Sparrow Books.  Cami de los Ângeles, es convertirà en un gran èxit editorial.  A la història de la literatura passarà com el precursor del Realisme Brut, en el que tant es van enmirallar els escriptors i músics de la generació beat.

A més de l'obra dels Molise, cal destacar la sèrie Bandino:  Wait Until Spring Bandini, Ask the Dust, Dreams from Bunker HillThe Road to Los Angeles



LA TERTÚLIA


Si sempre resulta agradable trobar-se per comentar un bon llibre, no cal dir que en aquesta ocasió la reunió va ser encara més engrescadora.  Bona literatura i un bon vi dels Cellers Avgvstvs.  Lletres i vins es van donar especialment la mà en la nostra tertúlia d'aquest dilluns