2 de setembre del 2015

EXPOSICIÓ: ROSA LEVERONI, DONA DE LLETRES

Aquest mes de setembre podeu visitar a la Sala de Lectura de la Biblioteca una exposició que recorda la figura de Rosa Leveroni i posa de manifest la seva transcendència en el món de les lletres.  La mostra, que és de petit format, consta de sis apartats i alterna explicacions sobre la vida i l'obra de la poeta amb fragments literaris.

Rosa Leveroni fou poeta, bibliotecària, filòloga, crítica literària i assagista.  Va escriure obres com Cartes d'amor i d'exili, La Casa deserta, Epigrames i cançons, Presència i record, Confessions i quaderns íntims... (llibres que podeu sol·licitar des de la Biblioteca).  Durant la postguerra va desenvolupar un important paper com a mantenidora de la llengua i la cultura catalanes.  El 1982 se li va concedir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya en reconeixement de la seva admirable tasca. 

L'exposició comença amb "La jove que vol triar el destí" sobre la seva etapa de joventut i segueix amb "L'escola de Bibliotecàries: la sensibilitat i l'intel·lecte" on exposa la seva formació intel·lectual i cultural.  L'apartat "Poesia i passió" dóna a conèixer la seva relació secreta amb l'historiador Ferran Soldevila i com trasllada a la poesia la seva experiència amorosa.

A "Elegia i resistència" explica el paper de la poeta en la resistència cultural i la seva consolidació literària.  "Poeta entre poetes" mostra com Leveroni es reivindica com integrant de la "generació perduda".  I "Clàssica i moderna" parla dels seus darrers anys i la modernitat, qualitat i intensitat de l'obra d'una autora clàssica del segle XX.