3 d’agost del 2015

EXPOSICIÓ: EL "DOMINI MÀGIC" DE JOAN VINYOLI

De segur que els bons observadors es van fixar que durant tot l'any passat  per diferents racons de la biblioteca s'hi podien trobar penjats poemes de Joan Vinyoli.  S'estava commemorant el centenari del seu naixement, i aquell va ser el nostre petit homenatge.  Ara, durant aquests dies d'agost, us convidem a visitar l'exposició que sobre la seva vida i obra la Institució de les Lletres Catalanes va confeccionar.  


Sis plafons que volen acostar al lector la personalitat i l'obra d'un dels poetes més importants del segle XX.  Un plafó introductori ens sintetitza allò que és esencial i els altres cinc ens il·lustren les diferents etapes de la vida i la corresponent creació literària, perquè en Vinyoli vida i obra avanen ben trabades l'una amb l'altra en una combustió vital autèntica i commovedora.   

Els textos van acompanyats d'imatges, moltes d'elles inèdites, que constitueixen un recorregut visual imprescindible per conèixer el poeta que va emprendre una aventura lírica i humana lluminosa, sempre a la recerca d'una vida més alta.



.....
Despunten crits de fulles en els arbres,
esquinça un vol de grius el capaltard
i la muntanya, amb blau recolliment
crepuscular, porta a la falda humil
un davantal de blats encara tendres.
M'allunyo dels embruixos del ponent,
exvento les recances i les cendres
de l'antiga troca tallo el fil.
Pasturen per la nit roques i cabres,
el riu encès es precipita a la mar,
l'espai vermell s'omple de llamps com sabres; 
domini màgic, regne sublunar