5 de juny del 2012

EXPOSICIÓ “LA SARDANA AL VENDRELL: DELS ORÍGENS A LA DIFUSIÓ INTERNACIONAL D’UN SÍMBOL”




El divendres 8 de juny a les 19 h s’inaugura a la Biblioteca Municipal Marta Mata l’exposició “La sardana al Vendrell”, homenatge de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès a la colla dels DANSAIRES DEL PENEDÈS en el seu 65è aniversari.

Per a la seva elaboració, s’han consultat els fons documentals de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, l’Arxiu dels Dansaires del Penedès, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu Nacional de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya, la Biblioteca  Pública Terra Baixa i la Fundació Pau Casals. Així com nombrosos arxius i col·leccions particulars. 

El resultat són aquests 13 plafons que expliquen la trajectòria d’una colla que es va fundar el 1946 i que recollia una important tradició sardanista de la vila del Vendrell que es remunta als començaments de segle.


Una llarga trajectòria dansaire i musical en la que destaquen els noms del tarragoní Josep Aleu i Massanet, Pau Casals i el seu germà Enric amb les seves vetllades musicals organitzades a la seva casa de Sant Salvador. L’estudiós i divulgador incansable Joaquim Pell i Jané.  El primer director de la colla, Enric López Fuentes, que va saber treballar en uns moments polítics molt díficils.  Els successius directors Joan Toldrà i Nin, Joan Morros i Jansà, Jordi Joan Morros i Colet, Josep M. Giné i Sabaté, fins arribar a David López Martínez.

L’exposició, que podreu visitar durant tot el mes de juny, recull una arrelada afició per la sardana a la vila del Vendrell, amb una explicació del recorregut històric i una bona mostra de fotografies, sobretot de les actuacions internacionals dels Dansaires vendrellencs