11 de juny del 2015

ANTONIO TABUCCHI AL CLUB DE LECTURA

SOSTIENE PEREIRA

Afirma Pereira que el va conèixer un dia d'estiu.  Un dia magnífic d'estiu, assolellat i ventilat, que Lisboa refulgia.  Sembla que Pereira era a la redacció, no sabia què fer...

Així comença la mítica novel·la de Tabucchi que mostra la dura i difícil situació del Portugal de 1938 durant la dictadura militar de Salazar, amb la Guerra Civil espanyola i el feixisme italià de rerefons.  Però Pereira viu ancorat en el passat.  El seu caràcter tímid, sentimental, nostàlgic i, sobretot, el record de la seva dona morta l'han anat apartant de la realitat.

La història arrenca amb el personatge i el personatge és la història.  És una novel·la feta per donar cos i vida al periodista, és una història on Pereira marca el ritme, feixuc, d'un esdevenir passiu.  Pereira no vol aixecar onades, vol viure sense ensurts, i per això s'ofega en els caloroses tardes lisboetes.  Però tot s'anirà capgirant.  Poc a poc, a partir de la seva relació amb Monteiro Rossi, anirà canviant la perspectiva de Pereira que descobrirà com la vellesa i la solitud poden propiciar un temps per a la vitalitat renovada, per a girar cap a l'optimisme i el compromís.

La seva vida passa de les converses amb el cambrer del cafè Orquídea i el retrat de la seva dona, al compromís polític i la denúncia de la injusticia que l'envolta.


ANTONIO TABUCCHI

Escriptor italià (Vecchiano, 1943- Lisboa, 2012) professor de Llengua i Literatura portugueses en la Universitat de Siena.  Fascinat amb la cultura de Portugal i, sens dubte, el millor coneixedor, crític i traductor italià de Fernando Pessoa.

Està considerat com un dels milllors escriptors italians de la seva generació i gaudeix d'un gran prestigi internacional.  Els seus llibres han estat traduïts a 40 idiomes.  Va obtenir el premi francès "Mèdicis étranger" per la seva novel·la Notturno Indiano, i el premi Camiello per Sostiene Pereira.




Alguns dels seus llibres més coneguts són Piccoli equivoci senza importanza, Un baules pieno digente, Gli ultimi tre giorni di Fernando Pessoa, La testa perduta di Damasceno Monteiro, Si sta facendo sempre più tardi.  Diverses narracions han estat portades al cinema, i entre elles destaca Sostiene Pereira, el 1995, amb la magnífica actuació de Marcelo Mastroianni un any abans de la seva mort.

El 2004 va rebre a Espanya el Premi Francisco Cerecedo de periodisme.  Perquè Tabucchi, a més de ser l'autor d'obres inoblidables, va tenir una notòria activitat política i va ser un brillant polemista.

El dilluns 15 de juny, el Club de Lectura farà la seva tertúlia mensual entorn d'aquest llibre i autor.