El 13 de febrer de 1937, el creuer italià Eugenio di Savoia va llançar 24 obusos sobre la ciutat de Barcelona, la qual cosa va provocar 18 morts i 18 ferits. Va ser el primer bombardeig amb víctimes de la Guerra Civil sobre la ciutat i va convertir Barcelona en la primera gran ciutat europea bombardejada a la reraguarda. Entre aquest 13 de febrer i el 25 de gener de 1939, Barcelona va rebre atacs aeris i navals que van provocar uns 2.750 morts, més de 7.000 ferits i 1.800 edificis civils afectats.
Uns mesos més tard, el 14 d'abril, la vida ciutadana de Tarragona es veié trasbalsada per unes quaranta canonades llençades pels creuers Canarias i Baleares, realitzades des d'una distància de tres milles. El 17 de juny tres Savoia S-81 italians, llançaren 26 bombes i el 19 de juliol l'aviació legionària italiana deixà anar la seva càrrega mortífera sobre la ciutat: 51 morts i 104 ferits.
La realitat dramàtica de la guerra colpejava la població de la reraguarda: Reus, Tortosa,... S'estableixen criteris de defensa. Sobretot a les costes. Cunit també quedarà afegit en aquest pla defensiu.
En l'aniversari d'aquests bombardeigs, el Grup d'Estudis Cunitenc Dalmacio de Conito planteja a la biblioteca l'exposició La defensa a les costes de Cunit. Els plafons que podeu veure durant aquest mes d'octubre a la biblioteca és el resultat d'aquesta col·laboració.
A més podeu consultar el nombrós número de documents que tenim entorn a la guerra civil: documentals, novel·les, història, pel·lícules...
Hem afegit fotografies i materials relatius a l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica. Així com la reproducció en petit format d'una exposició de dibuixos infantils: la guerra vista amb ulls de nen/a.