2 d’octubre del 2017

CLUB DE LECTURA: EL LLAPÍS DEL FUSTER 25 'OCTUBRE

EL LLAPIS DEL FUSTER


Tenim entre les mans una novel·la d'amor en temps de guerra.  Un amor en el sentit més ampli de la paraula.  Capaç de lluitar fins el final per sobreviure.  Ambientada en plena Guerra Civil, narra la història de la Marisa Mallo, filla d'una família de dretes, que deixarà de banda totes les convencions socials del seu entorn per sostenir el seu amor per un metge republicà, pres en la presó de Santiago de Compostela.  Un amor que no entendrà de reixes i barrots, que saltarà totes les barreres.  

I al voltant de l'amor, la guerra i la presó.  Diferents personatges que viuen situacions límit.  La lluita de l'individu entre el bé i el mal.  La resistència de l'ésser humà front les adversitats.  I el llapis del fuster amb el que un pres pinta el Pòrtic de la Glòria posant els rostres dels seus companys republicans de presó als profetes i ancians de l'Orquestra de l'Apocalipsi, serà el conductor de totes les memòries que continuaran fins als nostres dies.

La novel·la va ser publicada en gallec el 1998.  Va guanyar el Premio de la Crítica Española, el Premio de la Asociación de Escritores en Lengua Galllega, el Premio Arzobispo Juan de San Clemente y el Premi 50 aniversari de la secció belga de Amnistia Internacional (2001.  El 2003 va ser adaptada al cinema.

Manuel Rivas va escriure El llapis del fuster després de La llengua de les papallones, i amb ella mantenia el fil temàtic de la guerra espanyola, però ho va saber dotar d'elements suficients perquè no semblés una simple repetició o insistència.  A més, la narració àgil i amb pinzellades poètiques ajuden a transmetre la humanitat de les relacions i certes dosis de tendresa.


MANUEL RIVAS



Periodista, novel·lista, assagista i poeta, neix a La Corunya el 1957.  Va estudiar Ciències de la Informació a Madrid.  Fou sotsdirector del "Diario de Galicia", i ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació gallecs i espanyols:  El País, El Ideal Gallego, Diario de Galicia i La Voz de Galicia.

En la seva faceta de periodista sempre ha mostrat un sincer compromís vers els problemes socials i ecològics.  Va ser soci fundador de Greenpeace i la seva activitat en aquest àmbit va adquirir una importància fonamental quan va tenir lloc el desastre ecològic que va provocar l'enfonsament del Prestige en aigües gallegues.

S'ha considerat que Manuel Rivas és una de les veus més potents de la literatura gallega contemporània, i també s'ha convertit en una estranya excepció dins el panorama de la literatura mundial, ja que les característiques de la seva escriptura li han fet guanyar adeptes tant en el continent europeu com en l'americà.  El seu estil es basa en el domini del llenguatge, el to d'autenticitat que atorga als seus relats, la tendresa de les històries i la poètica que se'n destil·la.

Algunes de les seves obres s'han adaptat al cinema amb gran èxit de crítica i públic, com seria el cas del relat La llengua de les papallones (inclós a la seva novel·la Què vols de mi, amor?), dirigida per José Luis Cuerda, o la novel·la breu que avui ens ocupa, El llapis del fuster, dirigida per Antón Reixa i seleccionada per preentar-se als premis Goya.

Altres obres que podem recomanar serien:  Ella, maleïda ànima, Els llibres fan de mal cremar, Què vols de mi, amor?, Bales perdudes, ... entre d'altres