19 d’abril del 2017

LA PEDRA SECA A CUNIT

Aquests dies podeu veure a la Biblioteca l'exposició que hem confeccionat entorn a la tècnica constructiva de la pedra seca i les barraques de vinya, camins, marges, i pous que es conserven en el terme del municipi.  A partir de pedres encaixades, sense l'ús de cap tipus d'argamassa per unir-les i només amb sorra seca per acabar d'omplir els buits, agricultors i pastors feien les seves construccions i només els mès adinerats es podien permetre un mestre marger.


El Baix Penedès és una de les comarques catalanes amb major nombre i densitat de barraques de pedra seca.  Se'n troben gairebé a tots els municipis, des de la serra del Montmell fins a tocar de la costa, però són més abundants als termes més muntanyosos del Montmell, Albinyana, La Bisbal, Masllorenç, Bonastre, Sant Jaume dels Domenys i en algunes parts del Vendrell.  Podem trobar barraques de planta quadrada o rectangular i amb el portal d'entrada acabat en arc, o zones on predominen les barraques circulars i amb llinda plana. 

Amb fotografies de la Carme Vera i l'assessorament i textos del Gerard Sànchez i el Jaume Casañas, hem elaborat uns quants plafons que volen deixar testimoni del que encara conservem de la tradició agrícola a Cunit.  Unes construccions que formen part del nostre patrimoni històric, bastant deteriorades, i que semblen esperar resignades la seva fi