6 de febrer del 2017

CLUB DE LECTURA GAO XINGJIAN


La trobada del Club de Lectura d'aquest mes girarà entorn a la literatura xinesa.

GAO XINGJIAN    高行健,


La concessió del Premi Nobel de Literatura al escriptor xinès Gao Xingjian va ajudar a donar a conèixer les literatures orientals en el món occidental. 

Nascut en la localitat de Ganzhou, en la província de Jiangxi, va estudiar francès a la Universitat d'Estudis Estrangers de Pequin, i posteriorment es va dedicar a la traducció d'aquesta llengua.  La campanya contra la "Contaminació intel·lectual" organitzada pel govern xinès a mitjans dels vuitanta, li va comportar problemes amb la censura i prohibicions de representació de les seves obres teatrals.  El 1987 es queda a viure a Paris i ja no tornarà a La Xina.  La seva obra mestra, La Muntanya de l'Ànima  (1990), l'acabarà ja en territori francès.

El 2000 va rebre el Nobel de Literatura, premi que van ignorar els mitjans de comunicació xinesos i va indignar a les autoritats del seu país.  Però aquest premi li va donar fama mundial i va fer que les seves obres es tradueixin a multitud d'idiomes.



 UNA CANYA DE PESCAR PER AL MEU AVI


Es tracta d'un recull de sis narracions breus que ens donaran una amplia visió de l'estil i continguts de l'obra d'aquest escriptor.  Amb aquests relats quedarem enganxats als seus somnis més íntims, siguin els de un nen que s'ha fet gran, els d'un jove acabat de casar que ha perdut l'amor, o els d'un nedador que s'ha perdut en el mar. En el parc, assistim al diàleg entre dos antics amants que es troben nou anys desprès d'haver perdut/abandonat la seva relació. La canya de pescar per al meu avi,  pren la primera persona del narrador que retorna a la seva ciutat d'infantesa i denuncia la destrucció de la naturalesa per un desenvolupament industrial autocràtic i deshumanitzat en el que s'ha perdut la solidaritat i s'ha guanyat l'alineació dels individus com a únic premi.  Instant, per últim, és una interessant suma de retrats impressionistes que desenvolupen de forma inconnexa diferents situacions aparentment independents, entre l'onirisme i l'absurd,

L'edició compta amb un pròleg de Nüel Dutrait que ens ajuda a endinsar-nos en el món literari de Gao Xingjian.

La tertúlia sobre aquesta obra serà el dilluns 13 a les 17.00 h