8 de març del 2016

CLUB DE LECTURA. EL CARRERÓ DELS MIRACLES



Des d'aquestes pàgines us convidem a la nova sessió del Club de Lectura que tindrà lloc aquest dilluns, 14 de març, a les 17.00 h.

NAGUIB MAHFUZ

( El Caire, Egipte, 1911-2006).  Als 10 anys de la seva mort, ens endinsem en l'obra de l'únic escriptor àrab guanyador del Premi Nobel, el 1988, i que més tard rebria el de l'Ordre de les Arts i les Lletres atorgat pel govern francès.

Llicenciat a Filosofia per la Universitat del Caire, va començar aviat la seva carrera d'escriptor, periodista i traductor de literatura anglesa.  Compromès i actiu participant en la vida social, literària i política de la seva ciutat i país.

Les dècades dels 40 i 50 seran les més productives de la seva carrera literària, i quan publica les seves obres més representatives:  Jan al-Jalili, El Carreró dels miracles, La Trilogia del Caire.  És també la època de guionista i col·laborador cinematogràfic amb directors com Salah Abu Seif, Yussef Chahine i Tewfiq Saleh , que irrompen amb un cinema madur i rigorós, compromès socialment i `pròxim a la realitat del país.

El 1994 va sofrir un atac amb arma blanca d'uns extremistes islàmics, que li van deixar greus ferides de les que mai va acabar de recuperar-se.  Va ser catalogat per grups radicals com a "heretge" i sentenciat a mort.  A partir d'aquest moment, limitarà molt les seves sortides i sempre sota vigilància policial.


EL CARRERÓ DELS MIRACLES

"Molts vestigis posen de manifest que el carrer Midaq és una joia que el temps ha fet malbé i que, en una altra època, va resplendir com una estrella fugaç en la història del Caire"

Publicada el 1947 és una de les novel·les més conegudes i traduïdes de Mahfuz.  Pertany a la coneguda pentalogia realista de l'autor, centrada en les costums i vida quotidiana de les classes populars i petita burgesia de la ciutat.  Està dividida en capítols que es centren cadascú en un personatge, la vida del qual és entrellaçada amb la de la resta de personatges dins del microcosmos del carreró.

Una panadera que acosa el seu marit, un venedor de caramels, una alcavota i un dentista, un comerciant, la jove i bella Hamida, pobre i ambiciosa... Tots integren l'univers del carreró Midaq en el cor del Caire, amb la seva misèria i els seus colors, testimoni d'una apassionant trama plena de contradiccions. 

Adaptada al cine el 1995 per Jorge Fons, amb Salma Hayek de protagonista, guanyadora de múltiples guardons