13 de maig del 2015

CLUB DE LECTURA: VIATGE A LA CUBA DELS INDIANS

El proper dilluns 18 de maig el Club de Lectura té una nova cita per comentar el llibre d'aquest mes:

LOS OJOS DEL HURACÁN

Som davant d'una novel·la històrica.  Cuba viu a mitjans del segle XIX una època d'esplendor i riquesa.  Centenars de catalans van sortir a "fer les Amèriques".  És la gran època dels Indians, d'aquells que marxaren pobres com a rates i tornaren rics, vestits de grans senyors, parlant una barrija-barreja de català i castellà sud-americà, acompanyats per criats negres o mulatos, carregats de lloros, fustes belles, palmeres... i explicant mil aventures fascinants.

Però no tothom es va fer ric a Cuba, ni tots estaven disposats a guantar diners a qualsevol preu, perquè el que és evident es que només plantant i recol·lectant canya de sucre, no és pot fer una gran fortuna.  Els diners es feien amb els esclaus, comprant i venent éssers humans.  I d'aquells que van morir de malària o tornaren al seu poble tan pobres com havien sortit, la història no explica res.


BERTA SERRA MANZANARES

Nascuda a Rubi, Barcelona, el 1958.  Professora de Llengua i Literatura espanyola a l'IES Banxart de Terrassa, es va llicenciar en Filologia Hispànica a la Universitat de Barcelona.  El 1993 va guanyar l'accèssit del Premio Adonais de Poesía amb l'obra Frente al mar de Citerea.  Mès tard publicaria Tu mano que me quiere, el seu segon llibre de poesia.

El otro lado del mundo va ser la seva primera novel·la amb la que va quedar finalista del Premio Herralde, el 1997.  En ella, l'autora, descendent d'emigrants murcians, retrata els records de la seva pròpia família.  la següent novel·la, El oeste más lejano, s'enfronta a la història de la fugida del protagonista davant l'imminent derrota de l'exèrcit republicà, i el que suposa començar de zero en un altre país.

Els crítics literaris han parlat de la seva habilitat comunicant emocions i descrivint l'ànima humana, de les complexes trames que crea envoltant els diferents personatges, del rigor històric en les seves creacions...

El 2008 publica Los ojos del huracán