5 de febrer del 2014

L'ACCIDENT

CLUB DE LECTURA


Dilluns 10 de febrer ens tornem a reunir el Club de Lectura per comentar l'obra de l'escriptor albanès, L'accident



Una parella d'amants perd la vida en un accident de trànsit prop de Viena.  El conductor, l'únic supervivent, és incapaç d'explicar el motiu de l'accident.  L'home és un professor albanès que treballa com a expert en assumptes balcànics, el que genera el gran dubte: accident o assassinat polític?  Els serveis secrets comencen les investigacions sense massa èxit i un investigador anònim comença a profunditzar en les turmentoses relacions amoroses que manté amb la dona accidentada.

Sota la superfície de l'intriga política es desenvolupa un veritable drama personal.  I al mateix temps que el món va descobrint la tragèdia dels Balcans i els seus responsables són reclamats pel Tribunal de La Haia, va transcorrent una història de desamor.  La narració va fluctuant entre la realitat política i els sentiments més íntims.

Kadare ha sabut construir una novel·la d'intriga política, una novel·la d'íntriga policíaca d'investigació criminal, i una novel·la d'amor.


ISMAIL KADARE

Nascut a Gjirostrata, el 28 de gener del 1936.  Des de la publicació del seu llibre El general de l'exèrcit mort, el 1963, ha esdevingut el novel·lista més important de la literatura albanesa.  La seva prosa plena de metàfores, utilitza la fantasia per esdevenir històrica i extremadament crítica amb el sistema stalinista.

La dècada dels noranta, amb la degradació del règim comunista, es va instal·lar a Paris.  Però va tornar a la seva Albània natal per a comprometre's amb la causa dels albanesos de Kosovo.  

És membre de l'Academie des Sciencies Morales et Politiques i oficial de la Legió d'Honor.  Premi Príncep d'Astúries el 2009.