18 de juny del 2013

EXPOSICIÓ: ADRIÀ GUAL, L'ESCENÒGRAF DE LA MODERNITAT



Durant la segona quinzena d'aquest mes de juny es pot visitar a la Biblioteca l'exposició "Adrià Gual, l'escenògraf de la modernitat", amb la qual es vol retre homenatge a aquesta figura tan especial de les lletres, de les arts plàstiques i de l'escena d'aquest país.
Ara fa setanta anys de la mort d'Adrià Gual.  Autor dramàtic, poeta, artista plàstic, escenògraf, actor, pedagog, cartellista i grafista, director d'escena i fundador de l'Escola Catalana d'Art Dramàtic, l'actual Institut del Teatre.  Gual va transformar el teatre i l'escenografia catalana a principis del segle XX dins del context del Modernisme i d'un estil típicament simbolista.
Va fundar el Teatre Íntim (1898-1928) amb la intenció de crear un Teatre d'ARt, un teatre que proporcioi un gaudi estètic no entès principalment com un teatre d'entreteniment.  El teatre havia de configurar un espectacle total, el més important és el valor estètic, l'argument ja no és l'element central.  Posteriorment va dirigir La Nova Empresa de Teatre Català.
Va assentar les bases per a la creació d'una indústria cultural i va realitzar els primers intents per la creació d'un Teatre Nacional, que ell va idear com a Teatre de la Ciutat.  Va ser també un cineasta pioner que va crear i dirigir la productora cinematogràfica Barcinógrafo.  Un home, en definitiva, que es va avançar al seu temps amb el seu esperit de renovació i modernitat.
L'exposició forma part dels actes de celebració del centenari de l'Institut del Teatre i es pot veure a la Sala de Lectura de la Biblioteca