9 de març del 2013

CAIN

CLUB DE LECTURA

Aquest dilluns 11 de març a les 17,00 h de la tarda, el Club de Lectura de la Biblioteca es reunirà per comentar el que ha estat el llibre del mes:  CAIN.

Posant a prova la seva capacitat imaginativa i narrativa, José Saramago reescriu, amb el seu estil característic irònic i punyent, una història que tots coneixem:  la de Caín i Abel.  Dos són els protagonistes, Cain i Déu, o més ben dit tres, perquè tota la humanitat amb les seves diverses expressions i pulsacions cobren vida a Cain.

Sense embuts ni subterfugis, i amb el punt d'humor i irreverència que convé, l'autor fa un recorregut mordaç per diversos passatges bíblics per abordar una qüestió que durant mil·lennis ha estat considerada intocable i innombrable en totes les cultures i les civilitzacions: la divinitat i el conjunt de normes i preceptes que els homes estableixen al seu voltant i que sovint els porta a exigir una fe inviolable i absoluta en la qual tot queda justificat, des de la negació a un mateix fins a l'extenuació a la mort en sacrifici o a matar en nom de Déu.

Saramago redimeix a Cain de l'assassinat d'Abel i assenyala a Déu com "autor intel·lectual" quan menysprea el sacrifici que Cain li ha ofert.  Segons l'autor, "Déu no és de fiar".

Amb aquest llibre, l'escriptor portuguès recupera la temàtica religiosa de la mateixa manera que ho va fer fa quasi bé vint anys amb el seu discutit llibre "L'evangeli segons Jesucrist", que va ser vetat pel govern portuguès per competir pel Premi Europeu de Literatura.

Una novel·la necessària i crítica que de nou dóna compte del compromís de l'autor amb la responsabilitat d'escriure.  Un cant a la llibertat de pensament i en favor de l'home.


JOSÉ DE SOUSA SARAMAGO  (Azinhaga, Portugal 1922 - Lanzarote, 18 de juny de 2010).  Premi Nobel de literatura 1998.  És un dels novel·listes més importants de la literatura contemporània.  Membre del Partit Comunista Portuguès des de 1969, va patir la persecució i censura durant els anys de la dictadura de Antònio de Oliveira Salazar.  Posteriorment va sumar-se a la Revolució dels Clavells que va portar la democràcia a Portugal l'any 1974.  Des de 1976 es dedicà exclusivament al seu treball literari.

Les seves obres destaquen per la denúncia dels mals de la societat actual, portant a l'extrem algun dels casos per analitzar què passaria i posar-lo de relleu.  Sempre hi ha algun protagonista que s'oposa a deixar-se anar, és l'arquetip de l'heroi.

A la Biblioteca trobareu nombrosos títols de la seva extensa obra, que us convidem a conèixer.