19 de novembre del 2012

EXPOSICIÓ: ELS BOMBARDEIGS FRANQUISTES SOBRE EL PENEDÈS (1937-1939)



El passat dijous 8 de novembre es va presentar a la Sala d’Actes de la Biblioteca l’exposició “Els bombardeigs franquistas sobre el Penedès (1937-1939)” que durant tot aquest mes de novembre es pot visitar a la Sala de Lectura de la Biblioteca.
En Ramon Arnabat, historiador i president de l’Institut d’Estudis Penedesencs va ser l’encarregat d’explicar els diferents aspectes d’una exposició que vol retre homenatge a les víctimes civils dels sistemàtics bombardeigs que va patir tot el litoral penedesenc durant l’enfrontament bèl·lic.    
El Penedès va patir 304 atacs aeris entre el maig de 1937 i el gener de 1939, que van causar 204 víctimes mortals, mig miler de ferits i nombroses destrosses materials. La comarca del Baix Penedès va patir 183 atacs que causaren la mort a 104 persones. La majoria d’aquests atacs foren protagonitzats per l’Aviació Legionària italiana i per la Legió Còndor alemanya.  Cunit va ser una de les poblacions que va patir aquests bombardeigs tot i que l’objectiu principal va ser l’estació de Sant Vicenç com a punt estratègic de comunicació ferroviària.
La xerrada va anant desenvolupant la temàtica de cadascú dels plafons de l’exposició:

* L'aviació i la guerra civil
* Els bombardeigs franquistes a Catalunya
* Els bombardeigs sobre el litoral català
* Els sistemes de defensa passiva i activa
* L'aviació republicana al Penedès
* Els bombardeigs al Penedès
* L'Estació de Sant Vicenç de Calders (Baix Penedès)
* Vilanova i la Geltrú, Sitges i Vallcarca (Garraf)
* Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès)
* Les vícitmes dels bombardeigs

Per acabar, va presentar i va fer donació del recent documental que ha publicat l’IEP sobre els mateixos bombardeigs, i que ja està a disposició dels usuaris de la Biblioteca que el vulguin agafar en préstec.