6 de març del 2018

CLUB DE LECTURA: COLOR DE LLET

Es diu Mary.  Té els cabells de color de llet i una cama esguerrada.  A casa seva, a l'Anglaterra rural del 1830, treballa de sol a sol al costat de la mare i les seves tres germanes.  S'estima molt l'avi i viu sotmesa al pare, com la resta de la família.  Amb només catorze anys, ha de deixar la granja per anar a servir a casa del vicari.  No s'imagina com està a punt de canviar-li la vida.

..el pare ens necessita per treballar aquí a la granja i no es pot permetre que anem a escola a aprendre coses que després no podríem aprofitar perquè qui necessita aprendre de llegir paraules i d'escriure-les quan el que ha de fer és collir pedres de terra per posar-les dins de galledes, i munyir les vaques i posar la llet dins de les galledes...

Leyshon recrea l'ambient de l'Anglaterra rural de mitjans del segle XIX on l'índex d'analfabetisme era molt gran 

Es tracta d'un text curt però intens i absorbent amb una història que sorprendrà.  Una història estremidora i inoblidable, com diu de forma unànime la crítica. D'aquells llibres que es recomana llegir d'una tirada.


La seva autora, Nell Leyshon, va néixer i créixer a Somerset.  Els seus primers estudis van culminar en un treball com a assistent de producció i productora en anuncis de televisió per a directors com Ridley i Tony Scott.  Va passar un any a Espanya amb la seva parella. Va assistir a la Universitat de Southampton com a estudiant madura, i només després del naixement del seu segon fill, el 1995, va començar a escriure seriosament.

La seva primera novel·la, Black dirt, va ser publicada per Picador i catalogada per al Premi Orange i segona al Premi de la Commonwealth.  La seva obra de teatre Milk, va guanyar el Premi Richard Imison a la millor primera pel·licula de ràdio.  El 2008, el seu segon drama va ser el segon premi del premi Meyer Whitworth.

És al 2012 que Penguin publica la seva tercera novel·la, The Color of Milk.  Seleccionada al Prix Femina, guanyadora del Prix Interallié, i seleccionada pels editors i llibreters com el llibre de l'any 2015 a Espanya.  Es mou entre la novel·la, la dramaturgia i els guions de radio.  Acumula premis i nominacions amb les seves obres.  És membre del Comitè de Direcció de la Societat d'Autors, i professora ocasional a la Goldsmiths University de Londres.

El dilluns12 de març el Club de Lectura de la Biblioteca comentarà aquest llibre.