8 de juny del 2017

CLUB DE LECTURA: 19 DE JUNY

MARINA  LEWYCKA  


Escriptora britànica de pares ucraïnesos.  Marina va néixer en un camp de refugiats a Kiel, Alemanya, el 1946 al final de la Segona Guerra Mundial.

Actualment és professora a la Universitat Sheffield Hallam.  A Short History of Tractors in Ukranian, surt publicat el 2005.  Posteriorment ha publicat Two Caravans (2007), We Are All Made of Glue (2009) i Various Pets Alive and Dead (2012).


LA PETITA HISTÒRIA DELS TRACTORS EN UCRAÏNÈS

Un enginyer ucraïnès de 84 anys, resident a Anglaterra, s'enamora d'una dona de 34 i dels seus pits. Ella es diu Valentina i és immigrant.  Ell es diu Nikolai i és el pare de la Vera i la Nadezhda, unes germanes mal avingudes que ara tenen un motiu per unir-se:  desfer-se de la dona dels pits grossos que busca només aconseguir els papers legals de residència amb la relació que pretén mantenir amb el seu pare. Mentrestant Nikolai, per entretenir-se, parla i escriu sobre tractors.  Una història de família, que com sol passar presenta un garbuix de contradiccions.

Quan feia dos anys que era vidu, el meu pare es va enamorar d'una rossa i atractiva ucraïnesa que havia arribat a Anglaterra. Això va explotar en la nostra família com una bomba i van començar a sortir a la superfície antics records i fantasmes

Ens trobem davant d'una curiosa i simpàtica novel·la que va tenir força èxit i entorn a la qual s'han organitzat tertúlies radiofòniques i televisives (aquí a Catalunya se li va dedicar un programa de Llibres, dirigit per Vicenç Villatoro al 33).  L'any de la seva publicació va guanyar el prestigiós premi Bollinger Everyman Wodehouse, i va quedar finalista del Premi Orange el mateix 2005.  Abunden els elements autobiogràfics:  el seu pare va escriure i publicar realment una història dels tractors.  I, sobretot, planteja una gran varietat de temes que, de ben segur, provocaran una tertúlia distreta i amena.