13 de maig del 2017

CLUB DE LECTURA: DEFENSA CERRADA

Dilluns 15 de maig a les 17.00 h. el Club de Lectura es trobarà per comentar el llibre d'aquest mes.


PETROS MARKARIS


Nascut a Istambul el 1936 de pare armeni i mare grega.  Va realitzar els estudis de Ciències Econòmiques en Viena i Stuttgart.  Més tard es va traslladar a Atenes on resideix actualment.
Està especialitzat en cultura alemanya i ha traduït autors de la talla de Bertold Brecht, Thomas Bernhard o Arthur Schnitzler.  ha col·laborat assíduament amb el director de cinema Theo Angelópulos en els guions de les seves pel·lícules (Alexandre el Gran, La Mirada d'Ulisses, L'Eternitat i un dia, entre d'altres).  Autor de nombrosos assaigs com els recollits en el volum L'Espasa de Damòcles. Dramaturg.  Però la fama, li ha donat el seu personatge el comissari Jaritos Kostas, irònic i politicament incorrecte protagonista de tota una sèrie de novel·les policíaques que han aconseguit un gran èxit de públic i de crítica.

Diuen d'ell que és un home tranquil i sincer.  De mirada clara i somriure desbordant.  I s'ha convertit en la consciència crítica del seu país.  Pensa que Europa s'ha construït de manera defectuosa, tenint en compte només els mercats financers i obviant la cultura, que hauria de haver-se constituït en la gran cimentació d'aquesta associació de paisos.  Critica la política que fa més cas dels bancs que de les persones, el capitalisme salvatge, i el món de les finances.

Amb la seva Trilogia de la Crisi (Amb l'aigua fins al coll, Liquidació final, Pa, educació i llibertat) que desprès completaria amb Fins aquí hem arribat, ens va fer conèixer el que passava a Grècia al mateix temps que el seu comissari Jaritos anava resolent els assassinats i les accions criminals corresponents.  

En el 2012 obté el Premi Pepe Carvalho de novel·la negra i en el 2013 la Medalla Goethe.



DEFENSA CERRADA

Defensa Cerrada, és el segon llibre de la sèrie del comissari Jaritos Kostas que s'inicia amb la novel·la Noticias de la noche.  El comissari s'enfronta al cas d'un cadàver sense identificar trobat trans uns temblors de terra en plenes vacances del comissari en una petita illa on resideixen els seus cunyats, i a la mort del ric empresari Dinos Kustas, coneguda figura de la nit atenense i propietari d'un luxós restaurant i dos clubs nocturns.

I rere els cadàvers, Atenes plena d'escombraries en mig d'una vaga, pressions polítiques per arxivar el cas, una trama de blanqueig de capital, corrupció i interessos internacionals.  El costat més sòrdid de la Grècia contemporània.