2 de maig del 2014

COLLITA ROJA

CLUB DE LECTURA

Pròxima reunió:  dilluns 5 de maig a les 17,00 h de la tarda

Llibre:  COLLITA ROJA
Autor:  DASHIELL HAMMETT

Hammett està considerat el creador de la novel·la negra nord-americana. Un gènere que a través d'un detectiu pragmàtic, una trama complexa i un estil alié a la retòrica, analitza amb gran lucidesa les estructures de la societat contemporània.  I en el cas de la societat de Hammet parlem de dues guerres mundials i un crack bursatil en el mig. 

Hi ha un abans i un després.  Abans existia la novel·la políaca a l'estil de Poe o Agatha Christie, amb uns detectius altius i amb uns ajudants bobalicons, que menyspreaven a la polícia i amb ments prodigioses, de capacitats increïbles que resolien els crims més retorçats.  Després, serà el detectiu solitari, desenganyat, testimoni social, que es mou en les tenebres i que ha de decidir entre el bé i el mal.  Després serà el Sam Spade de Hammett.
 
Dashiell Hammett va néixer el 1894 a Maryland al si d'una família de grangers i des de molt jove va treballar a l'Agència Nacional de detectius Pinkerton, on va conèixer personatges i ambients que després traslladaria a la literatura.

Collita roja, El Falcó maltès o La Clau de vidre, van tenir un gran impacte.  Estem parlant de detectius com l'Agent de la Continental, del Sam Spade de Bogart, o de Ned Beaumont. 

El 1931 es va embarcar en una aventura amorosa que durarà trenta-tres anys amb l'escriptora Lillian Hellman.  La serva darrera novel·la la va escriure el 1934 i es va dedicar a l'activisme de l'esquerra política.  Actiu antifeixista, es va afiliar al Partit Comunista dels Estats Units, i el 1951 fou condemnat a presó, víctima de la caça de bruixes del maccarthisme.

"Va creure en el dret de l'home a la dignitat i mai, durant tota la seva vida, va jugar a un altre joc que al seu propi:  mai va mentir, mai va fingir i mai es va rebaixar", va llegir Hellmann en el seu funeral.  Malalt crònic d'una tuberculosi macerada en alcohol, va morir el 1961 a New York.

COLLITA ROJA  va ser la seva primera novel·la després d'alguns relats curts.  Publicada el 1929.  Hammett narra la violenta història d'un detectiu privat, protagonista sense nom, que es proposa netejar de gànsters Personville, una petita ciutat minera de l'estat de Montana, amb les seves mateixes armes.  I es capbussa en un violent bany de sang a les poques hores d'arribar-hi.

Hi trobem els elements característics:  desenvolupament d'una complexa trama argumental en un context social descrit amb mirada crítica, la denúncia de la corrupció de la societat capitalista, la rigorosa objectivitat descriptiva i uns diàlegs marcadament càustics i incisius.

Ell, que despreciava la violència, va ser el que la va introduir explícitament a la literatura criminal, on fins aquell moment apareixia només suggerida.

"Aquesta podrida ciutat m'acaba la paciència.  Si no me'n vaig aviat em tornaré sang de fera com els nadius.  Què hi hagut?  Des que sóc aquí, prop de vint assassinats" (...)  "setze en menys d'una setmana i els que vindran"