8 de gener del 2014

LA INVENCIÓ DE L'HUGO CABRET

CLUB DE LECTURA

El proper dilluns 13 de gener, el Club de Lectura de la Biblioteca té la primera reunió d'aquest any 2014 per comentar el llibre del mes de desembre:  La invenció de l'Hugo Cabret.  I de ben segur que serà una reunió diferent.  Com diferent és el llibre respecte els comentats fins ara.  Estem parlant d'una novel·la de literatura juvenil, l'autor de la qual adora citar a Maurice Sendak (recordem el meravellós llibre infantil "Allà on viuen els monstres", comentat ja en aquest bloc), i a més a més d'una novel·la gràfica.

 BRIAN SELZNICK

Va néixer a Nova Jersey el 1966 i es va graduar en el Rhode Island School of Design.  Amb el seu primer llibre, The Houdini Box, va tenir una repercussió important entre la crítica i el públic en general i va guanyar dos importants premis de literatura infantil-juvenil, el Texas Bluebonnet i el Rodhe Island.

Més tard vindran obres com a The Robot King i Boy a Thousand Faces.  Així com a nombroses col·laboracions i il·lustracions, per les que ha guanyat diversos premis i medalles d'honor.  Destacarem el Caldecott, el ALA Notable Book, i el Booksense Honor Book.

És família directa de David O. Selznick.  I és també un apassionat de Meliès.  I és d'aquesta combinació d'on surt el llibre

LA INVENCIÓ DE L'HUGO CABRET

L'Hugo és un noiet orfe que malviu amagat en una estació de Paris.  la seva dèria és reparar un autòmat que havia trobat el seu pare i que representa un home assegut en un escriptori.  Quan aconsegueix fer-lo funcionar, però, el noi queda glaçat.  Quina relació té el dibuix que ha fet la figura mecànica amb el vell sorrut de la parada de joguines de l'estació?  Aviat farà un descobriment sorprenent.

Aquest seria el resum del llibre, però la veritable originalitat rau en la combinació de novel·la gràfica i cinema,
De fet la indústria cinematogràfica no va trigar gaire a fer una adaptació.  Martin Scorsese va ser el director del film que es va estrenar el 2012 i amb el que va guanyar un Globus d'Or al millor director, 5 Òscar i 5 nominacions.