10 d’octubre del 2012

BICENTENARI DE CHARLES DICKENS



Durant aquest mes d’octubre la Biblioteca vol afegir-se a la celebració del bicentenari del naixement de Charles John Huffan Dickens (Portsmouth, Anglaterra, 7 de febrer del 1812 – Kent, 8 de juny de 1870).

Dickens va ser una personalitat  molt popular i reconeguda en la seva època.  Actualment se’l considera com  un dels més grans escriptors de la denominada “era victoriana”.  Les seves novel·les esdevenen documents imprescindibles per conèixer la societat d’aquella època.  La seva primera novel·la acabada, Els papers pòstums del Club Pickwick (1837), li va atorgar una immediata fama que va continuar durant tota la seva carrera.

En un temps en què la Gran Bretanya era el major poder polític i econòmic del món.  Dickens va destacar la vida dels pobres oblidats en el cor de l’Imperi.  A través dels seus escrits va fer campanya sobre qüestions específiques, com la higiene i les workhouses, però la seva ficció va ser probablement el més poderós instrument per canviar l’opinió pública sobre les desigualtats de classe.  Va descriure l’explotació i repressió i va condemnar les institucions públiques oficials que permetien l’existència d’aquests abusos.

L’Anglaterra victoriana és l’Anglaterra de la revolució industrial, i va empènyer milions d’homes, dones i criatures a unes fàbriques on se sotmetia persones a condicions per sota de la subsistència i la dignitat.  On els treballadors deixaven de ser persones per ser denominats com a “mans” per un empresariat que els considerava només com apèndix de les seves màquines  (Temps difícils, 1854).  

La traumàtica experiència d’un infant de dotze anys, procedent d’una classe mitjana empobrida per l’empresonament del pare, en una fàbrica de betum, va fer de Dickens l’excel·lent escriptor que coneixem, el gran cronista dels horrors d’aquesta societat. Una existència grisa, dura, rigorosa, quadriculada i de maons vermells tacats del sutge de les fàbriques.  Una Anglaterra denunciada per l’autor de tal  manera que Karl Marx va arribar a dir que “exhibia més veritats socials i polítiques que les pronunciades per polítics professionals, publicistes i moralistes junts”.







Dickens popularitzà les seves històries a partir de l’escriptura per entregues, la qual cosa li va permetre difondre l’obra entre un públic ampli, sovint de classe modesta, que s’emocionava amb unes trames argumentals on no hi faltaven excessos d’afectació sentimental.  Normalment s’alegrava de donar als seus lectors el que ells volien i aquesta publicació setmanal implicava que el llibre podia canviar mentre la història passava segons el gust del públic.  

Els seus personatges semblaven cobrar vida pròpia:  David Copperfield, la petita Dorrit, el cobdiciós Scrooge, Oliver Twist, Nicholas Nickleby, etc.. I les seves aventures eren seguides entrega a entrega amb una difusió tal que hi ha qui l’ha definit com un dels primers escriptors professionals de masses.


Que el seu bicentenari serveixi per animar-vos a llegir o rellegir alguna de les obres d’aquest magnífic autor. 

A la Biblioteca trobareu:


Callejón sin salida / Dickens, C. ; Collins, W.  Península, 1997
Canción de Navidad.  Vicens Vives, 2006
Casa desolada.  Valdemar, 2012
David Copperfield.  Proa, 2003
Grandes esperanzas.  Alba, 2011
Una Història de dues ciutats.  Edhasa, 1991
Oliver Twist.  Audiolibros. 2 cd's
Oliver Twist. Una pel·lícula de Roman Polanski
Los Papeles póstumos del Club Pickwick.  Mondadori, 2009
Tiempos difíciles. RBA, 2006